1970

TOEN ALLES BEGON

Pierre Balthazar werd in 1970 in Huy, de stad waar de Waalse pijl aankomt en het Salon du Vin et de la Gastronomie plaatsvindt, geboren.

1984

HET ONTSTAAN VAN EEN WENS

Op zijn 14de, wanneer hij uit nieuwsgierigheid een “map met beroepen” doorneemt die zijn vader voor zijn oudere broer heeftt samengesteld, ontdekt Pierre voor het eerst de mogelijkheden die het beroep van kok biedt. Hij raakt gecharmeerd door het ambachtelijke en creatieve aspect van de activiteit.

1988

EERSTE TEKENS

De studenten van de CERIA, waarvan Pierre Balthazar dat jaar deel uitmaakt, dromen ervan om F&B Manager van het Hilton Hotel te worden. Dat hotel heet vandaag THE HOTEL!

1992

DE WENS WORDT CONCRETER

Dat jaar wordt Pierre door Yves Mattagne in de Seagrill aangeworven. Als “chef de partie” ontdekt hij de culinaire wereld waarin hij zich verder wil ontplooien. Hij houdt van de esthetiek, van de precisie en van de technische aanpak die hij er vindt.

1994

EEN OMWEG LANGS DE EVENEMENTENSECTOR

Pierre maakt bij “L’Assiette Gourmande”, waar hij met twee sterrenchefs samenwerkt, kennis met het beroep van evenemententraiteur. Aan deze ervaring houdt hij een grote vindingrijkheid over, en het vermogen om op grote schaal gastronomisch te koken.

1996

HOTELKEUKENS

Hij is dan net 26 jaar oud en begint aan een ongelooflijke carrière als Executive Chef in het hotelwezen… Pierre Balthazar reist doorheen de Benelux en geraakt tot in Duitsland. Hij leert op één maand tijd Duits en trekt zijn plan met 50 basiszinnen waarmee hij de lokale aanleg voor methodisch werken, nauwkeurigheid en discipline het hoofd kan bieden.

1999

EERSTE TROFEES

Om zijn vaardigheden met die van andere grote chefs te meten, neemt Pierre aan verschillende wedstrijden deel. Hij eindigt op de 1ste plaats van een nationale wedstrijd en op de 4de plaats van een Internationale Culinaire wedstrijd van Taittinger.

2002

SUCCES

Pierre behaalt de 3de nationale plaats op de Bocuse d’Or.

2003

DE TIEN GEHEIME JAREN

Op 2 januari 2003 wordt Pierre Balthazar Executive Chef in de keukens van de Raad van de Europese Unie. Hij zal die functie tien jaar lang uitoefenen, omwille van de veiligheidsvoorschriften volledig van de media afgezonderd. Tijdens die periode doet Pierre heel wat ontmoetingen en houdt hij ervan om zijn keuken te delen. Zijn openheid tot andere culturen kent geen grenzen. In 2009 bedenkt hij een uitwisselingsprogramma met grote buitenlandse sterrenchefs en stelt het voor aan de Raad. Het voorstel wordt aanvaardt en blijkt een succes te zijn. Dankzij het initiatief van Pierre Balthazar dringen de zin voor kwalitatief delen en voor een grotere nederigheid door tot de keukens van de Europese machthebbers en toppen.

2013

« THE RESTAURANT by Pierre Balthazar »

In THE HOTEL ontwerpt Pierre Balthazar een vernieuwend en uniek concept dat mikt op culinaire variaties rond 9 seizoensproducten volgens de persoonlijke interpretaties van 2 gastchefs van diverse culturele oorsprongen.

2017

De keuken van het moment

Voor Pierre is koken altijd een manier van delen geweest. Het delen van de keuken, dat zeker, maar vooral het delen van de tafel ! Het is juist aan deze tafel dat hij meer dan ooit een vervolg wil knopen…